lauantai 19. helmikuuta 2011

Yhdessä etsimme ja löydämme

(teksti ja kuvat Sirpa Annikki Nieminen, KMV-lehti 17.2.2011)


Olipa kerran keski-ikäinen pariskunta, jolla ei ollut yhteistä harrastusta. Kumpikin puuhaili omiaan, mutta ajatteli, että olisi kiva harrastaa jotain yhdessäkin. Nyt Rauskasilla on jo lähes kahdeksansataa uutta hyvää syytä viihtyä yhdessä. He ovat tällä hetkellä löytäneet 745 geokätköä ja tehneet itse 45 geokätköä.

Viitisen vuotta sitten Paavo Rauskanen innostui geokätköilystä. Siinä etsitään piilotettuja kätkölaatikoita, isoja tai pikkuruisia, internetistä saatavien koordinaattien perusteella yleensä ulkoa. Joskus on ensin ratkaistava arvoitus tai muu tehtävä, jotta koordinaatit selviävät. Kätkössä on lokikirja, pieni tiedote ja usein vaihtotavaroita, joita saa ottaa, jos jättää jotain saman arvoista tilalle.
Koska Paavo käytti GPS-paikanninta, harrastus ei aluksi kutsunut ollenkaan Hannelea, jota tekniset vempaimet eivät kiinnosta. Muutaman reissun jälkeen Paavo täsmensi, että tekniikkafriikkiyden sijaan tarjolla on monipuolista luonnossa liikkumista.

Rotkovuorella syntyi tiimi.
– Pakkasimme reppuun termospullon ja eväät ja päätimme nauttia iltapäiväkahvit Rotkovuoren jylhissä maisemissa. Rinteitä kavutessamme ja geokätköä etsiessämme tajusimme, että tästähän tulee meidän yhteinen harrastuksemme. Löydettyämme kätkön ja juodessamme hyvin ansaitsemiamme päiväkahveja selkiytyi tehtäväjako. Minulle jäi etukäteisvalmistelujen teko ja gepsin käyttö suunnistuksessa, Hannele vastasi retken muonituksesta. Yhdessä etsimme kätköt ja nautimme ympäristöstä, jonka kätkön piilottaja on halunnut meille esitellä.
– Minua viehättää erityisesti se, että lähes poikkeuksetta kätköt ovat näkemisen arvoisissa paikoissa. Jotkut esittelevät luonnon kauneutta, toiset taas ihmisen tekemään kauneutta, täydentää Hannele.
– Monet hienot luontokohteet ja historialliset nähtävyydet olisivat jääneet löytymättä, mikäli emme olisi geokätköilyä keksineet, Paavo ja Hannele ylistävät yhteistä harrastustaan.
Pariskunta täydentää toisiaan loistavasti kätköilijöinä, sillä kummallakin on oma tyylinsä ja logiikkansa. Vuoroin kätkön löytää Hannele, joka pienikokoisena mahtuu ahtaisiinkin paikkoihin etsimään, vuoroin se osuu ensiksi korkealta katselevan Paavon silmiin.

Gps-paikannin vie kohteeseen muutaman metrin tarkkuudella. Ilman sitäkin pärjää mainiosti, jos etsii kätköt kartan avulla. Kätkölaatikon kannessa kerrotaan, mistä on kysymys.
– Kätköily on lähentänyt meitä toisiimme ja antanut parisuhteeseemme uusia ulottuvuuksia, kun toinen toistamme tukien ja kannustaen olemme kätköilypolkuja kulkeneet, Paavo toteaa runollisesti.
Seurusteleville pareille Rauskaset voivat suositella lämmöllä geokätköilyä.
– Haastavien kätköjen etsiminen yhdessä paljastaa parin luonteesta niin hyviä kuin huonojakin puolia paljon tehokkaammin kuin puistonpenkillä nyhjääminen tai baarissa notkuminen, kätköilijät vihjaavat.

Geokätköily on sopivan salaperäinen harrastus. Kätköt on tarkoitus etsiä ja löytää ilman että ulkopuolinen huomaa, mistä on kyse. Koskaan ei tiedä, vievätkö jäljet maisemassa geokätkölle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti